Wat hebben we daarvoor gedaan?
Ook 2021 was een bijzonder schooljaar waarbij kinderopvang en scholen opnieuw te maken hadden met tijdelijke sluiting en een aangepaste werkwijze vanwege de corona maatregelen. Ook druk op de personele bezetting door corona gerelateerde klachten maakte dat kinderopvang en onderwijs alle zeilen moesten bijzetten. De aanpassing aan de corona maatregelen heeft een weerslag gehad op allerlei terreinen, zowel cognitief als sociaal emotioneel. De samenwerking van kinderopvang, scholen, jeugdverpleegkundigen, gezinsspecialisten, wijkteam en leerplicht bleef gericht op het opvangen van de gevolgen, het tijdig signaleren van kinderen in kwetsbare situaties en het aanbieden van de gewenste begeleiding. Dankzij de ondersteuningsstructuur op alle scholen vond er casuïstiek overleg plaats en kon vanuit de gesignaleerde problemen er tijdig begeleiding geboden worden. De Gezinsspecialisten zijn de schakel tussen wijkteam (Jeugdhulp) en Programma Basis Dienstverlening, voor problemen die niet erg zwaar of ingewikkeld zijn.
Binnen de mogelijkheden van de corona maatregelen zijn er in en om school en tijdens de vakanties veel (vrijetijds) activiteiten georganiseerd. Het is steeds een uitdaging om te zoeken naar haalbare mogelijkheden. Ondanks deze inspanningen zijn er signalen van toename van overgewicht, van scherm- en middelengebruik en eenzaamheid.
Kwetsbare kinderen en gezinnen worden steeds meer kwetsbaar. Hier wordt door de maatschappelijke partners extra op gelet. Er bleef gerichte aandacht voor het doel om kinderen en jongeren kansen te bieden om zich maximaal te kunnen ontwikkelen: sociaal, emotioneel én cognitief. Extra inzet, creativiteit en energie was nodig om dat gezamenlijk te realiseren.
De corona maatregelen hadden ook effect op de ouderbetrokkenheid omdat ouders de school niet in mochten. Op andere manieren wordt het contact gezocht, zoals bijvoorbeeld met stoepbezoek en beeldbellen via Whatsapp. Groepsactiviteiten voor ouders in de kinderopvang zijn omgezet in individuele online/ belafspraken en huisbezoeken.
De kinderopvang en het basis- en voortgezet onderwijs werken in Maassluis nauw samen. Het Lokaal Educatief Overleg komt vier keer per jaar bij elkaar. De Uitvoeringsagenda Onderwijskansen beleid: "Samen Bouwen" staat centraal. Vanwege corona is er vaker lokaal en regionaal overleg geweest om de situatie te bespreken en samen op te trekken in de aanpak.
School Ondersteuningsroute
Op elke school is er basis ondersteuning voorhanden. Het ondersteuningsteam bespreekt welke kinderen naast de basis begeleiding een aanvullend onderwijs/zorg arrangement nodig hebben.
De gezinsspecialist is op school de vooruitgeschoven medewerker vanuit het wijkteam. Samen met de jeugdverpleegkundigen vervullen zij de schoolmaatschappelijk werk taken. In 2021 maken de gezinsspecialisten deel uit van het wijkteam. Dit heeft als voordeel dat de lijnen korter zijn. Dit betreft zowel preventieve inzet vanuit bijvoorbeeld het Programma Basis Dienstverlening, als ook de inzet van meer specialistische zorg vanuit de geïndiceerde Jeugdhulp.
De ondersteuningsvragen nemen toe in complexiteit. De periode met corona heeft kwetsbare gezinnen kwetsbaarder gemaakt. Dit in combinatie met grote klassen, werkdruk en lerarentekort maakt dat er in toenemende mate meer tijd en geld gestoken moet worden om voor elk kind een passende onderwijsplek te vinden in combinatie met de benodigde Jeugdhulp.
In 2021 is er gewerkt aan de kwaliteitsverbetering van de SchoolOndersteuningsroute. In Maassluis is gestart met de gebiedsgerichte samenwerking van vier scholen in één cluster. De Gezinsspecialisten bieden naast individuele kindgesprekken ook trainingen aan voor ouders en kinderen per gebied. Doel is het meer inzetten op preventie en voorkomen dat de ondersteuningsvraag bij kinderen of hun ouders groter wordt.
In Maassluis werken onderwijs, kinderopvang, CJG, gezinsspecialisten en het wijkteam VraagRaak nauw met elkaar samen ter bevordering van een gezonde, veilige en kansrijke ontwikkeling van kinderen. De groepsprogramma's en gezinsgerichte programma's om ouders te betrekken bij het leerproces van hun kind zijn voorgezet in 2021.
De School Ondersteuningsroute is er voor alle schoolgaande kinderen vanaf vijf jaar. In samenwerking met de partners voor Voor- en Vroegschoolse Educatie is er met het CJG een start gemaakt met het project Kansrijke Kinderen om een vergelijkbare basisondersteuning te kunnen bieden aan kinderen vanaf twee jaar.
In de VVE-werkgroep zijn afspraken gemaakt over de te behalen resultaten van de voorschoolse en vroegschoolse educatie. Er wordt een monitor uitgezet waarin de resultaten en het bereik van 2021 worden gemeten. In 2020 was sprake van een afname van het aantal doelgroeppeuters. Door de corona maatregelen was er met name online en telefonisch contact met gezinnen. Gesprekken konden hierdoor moeizamer verlopen en mogelijk zijn signalen gemist. De ervaringen van 2020 zijn gebruikt om te komen tot betere samenwerkingsafspraken en afstemming over de toeleiding. Dit heeft geleid tot een hoger bereik van doelgroeppeuters.