Wat hebben we daarvoor gedaan?
Groen en biodiversiteit
Om de biodiversiteit te versterken zijn op verschillende locaties gazons 'doorgezaaid' met een wilde bloemen mengsel. Hier gaat het beheer over van 'gazon' naar 'bloemenweide'. Op andere locaties is het maaibeheer aangepast zonder door te zaaien. Een aantal gazons zijn omgevormd naar wadi om het regenwater vaan aanliggende verharding op te vangen en te bergen.
Voor de drie gemeentelijk dierenhoeken stonden we voor een bezuinigingsopgave. Er is overeenstemming bereikt met de exploitanten van 't Sparretje over de overdracht van het beheer van de gemeentelijk dierenhoeken naar hun stichting. Met de inzet van vrijwilligers uit de buurt kunnen de drie dierenhoeken nu door hen beheerd worden.
De realisatie van het speellandschap aan de Willem Marislaan is afgerond. Vanaf de zomer hebben de buurtkinderen goed gebruik gemaakt van de speelvoorzieningen. Hier kan in een natuurlijk vormgegeven omgeving door zowel jong als oud gespeeld of gerecreëerd worden.
Binnen dit speellandschap is een deel van de wateropgave gerealiseerd. Het hemelwater dat op de naastgelegen verharding valt wordt nu gebufferd in de speeltuin en vandaar afgevoerd naar het oppervlaktewater in plaats van de afvalwaterzuivering.
We hebben, voor een deel van het thema hittestress, een inventarisatie gedaan naar de belangrijkste routes waarlangs ouderen zich bewegen.
Wijkdeals
Het aantal afgesloten wijkdeals is ook dit jaar weer toegenomen. Drie voorbeelden van geslaagde wijkdeals zijn:
- Adriaen Brouwerstraat: grote groenstrook waarop initiatiefnemer zelf fruitbomen heeft geplant, naast wintervaste planten.
- Van Beethovenlaan: bakken die geen onderkant hebben en waarbij regenwater gelijk de grond ingaat: win-win met rainproof. De bakken zijn in samenwerking met Maatwerk Autisme gemaakt.
- School Parasol: heeft een eetbare tuin gemaakt.
Sportplein
Bij de provincie Zuid-Holland is subsidie aangevraagd voor het realiseren van een sportplein in de openbare ruimte. In september is deze subsidie gehonoreerd. De provincie vergoedt de helft van de kosten en de gemeente draagt de andere helft bij. De bedoeling is dat in 2022 het sportplein gerealiseerd wordt, bij voorkeur op een plek langs het Scheur.
Sportvoorzieningen
De gemeenteraad heeft besloten een krediet van € 367.029 beschikbaar te stellen voor de verlening van een kleedkamersubsidie voor CKC Maassluis. Hiermee kunnen de opstallen van de vereniging op het sportpark Wipperspark worden verbeterd, waarmee weer een buitensportvereniging de accommodatie kan opknappen.
De verbetering van de binnensportaccommodaties wordt ingezet. Met de vaststelling van het definitief ontwerp van de sportzaal Sportlaan en het beschikbaar stellen van een krediet komt de nieuwbouw in beeld. De ingebruikname zal naar verwachting in augustus 2023 plaats kunnen vinden.
In de Wethouder Smithal zijn de oude tribunes vervangen.
Cultuur
In 2021 is het besluit genomen om de Kunst en Cultuur Academie (KCA) onder te brengen in de Koningshof. In gesprek met de huidige huurders Koningshof en Bibliotheek zijn plannen ontwikkeld voor een interne verbouwing, waardoor de KCA kan worden onderbracht en een waardevolle aanvulling wordt voor de kunst- en cultuureducatie in Maassluis. In 2022 wordt verder gewerkt aan de verhuizing.
De beschildering van de bolders in de tweede fase is gerealiseerd in samenwerking met de Maassluise Kunstenaars en het Lentiz.
De gemeente heeft in samenwerking met de Culturele Raad Maassluis (CRM) en Historische Vereniging Maassluis (HVM) het kunstwerk van de maand geïntroduceerd. Samen met Ervaar Maassluis en de HVM zijn QR-infopanelen ontwikkeld. Deze worden in het voorjaar van 2022 geplaatst bij kunstwerken en monumenten in onze stad.
Het kunstwerk ‘begin van een nieuw leven’ van Leen Droppert is herplaatst bij de OBS De Kindertuin. Deze stond voorheen aan de Mgr. Bekkerslaan.
In 2021 is de eerste periode van het gezamenlijke programma van de drie combinatie-functionarissen geëvalueerd, met aanbevelingen om de cultuureducatie (cultuurmenu, combinatiefunctionarissen, kies voor cultuur, CMK) beter op elkaar af te stemmen.
In 2021 is het de ontwikkeling van het doelgroepenmodel gestart. Het Culturele Doelgroepenmodel segmenteert de Maassluise bevolking op basis van cultureel gedrag en voorkeuren, en daaruit voortvloeiend in ‘culturele doelgroepen’.
Hiermee vergroten we ons actuele inzicht in het culturele publiek en kunnen we in de toekomst, samen met de culturele sector, een beter aanbod op maat organiseren. Het basis-onderzoek is in 2021 gestart en zal in 2022 verder worden uitgewerkt en geëffectueerd.
Na de verkenning is eind 2021 de opdracht verleend voor een uitgebreid doelgroepenonderzoek die in 2022 en 2023 zal plaatsvinden, naar het model van de Rotterdam Festivals.
Ondanks de Covid-19 pandemie heeft het cultuurmenu veelal online doorgang gevonden. Voor het cultuurmenu zijn in 2021 twee nieuwe erfgoedprogramma’s ontwikkeld voor de groepen 7 en 8 van de basisschool. In 2022 gaan we hiermee werken.
Door Covid-19 is het uitrollen van CMK 3 gehinderd en vertraagd. Zodra de scholen weer mogelijkheden hebben, pakken we dit in 2022 weer op.
Recreatie
Net zoals in voorgaande jaren hebben we nauw samengewerkt met ‘Ervaar Maassluis’ om het recreatief aanbod van Maassluis lokaal en nationaal op de kaart te zetten. Ondanks de uitdagingen die Covid-19 met zich mee bracht hebben we toch nog een hoop kunnen realiseren om Maassluis aantrekkelijker te maken voor bewoners en toeristen. Zo hebben we:
- de bewegwijzering voor het langzame verkeer verbeterd zodat de recreatieve locaties in Maassluis beter vindbaar zijn;
- de samenwerking verder verdiept met de MRDH gemeentes en tot concrete projecten gekomen die we in 2022 gezamenlijk kunnen gaan uitvoeren in samenwerking met de provincie Zuid-Holland;
- de terrassen van de horeca tijdelijk uitgebreid zodat de ondernemers meer gasten konden ontvangen met inachtneming van de Corona maatregelen;
- de eerste projecten rondom de promotie van het Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL) Midden Delfland gerealiseerd zoals een promotie film, bezoekersonderzoek en het beter in kaart brengen van de bezoekersaantallen;
- alle nieuwe voorzieningen rondom de 13 camperplaatsen gerealiseerd waardoor er nu stroom, water en een sani-put aanwezig is;
- Snikschuit te water gelaten. Helaas zonder publiek vanwege de corona beperkingen. In 2022 gaan we dit echter alsnog vieren. Van april tot en met september zal de trekschuit tochten gaan aanbieden vanaf de Noordvliet.