Ontwikkelingen bestaande verbonden partijen
Beëindiging Hosting Stroomopwaarts
Bij de start van SOW is ervoor gekozen om de bedrijfsvoeringsactiviteiten te laten 'hosten' door de drie gemeentes. Maassluis werd verantwoordelijk voor de hosting facilitair. In de praktijk is gebleken dat deze hosting-constructie niet ideaal is. Daarom is (door de drie colleges) besloten om alle bedrijfsvoeringsfuncties over te hevelen naar Stroomopwaarts. Dit besluit is in 2021 uitgewerkt, zodat de transitie van de bedrijfsvoeringstaken (inclusief budget en personen) per 1 januari 2022 heeft kunnen plaatsvinden.
Transformatie Jeugdhulp
De gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam hebben in 2019 besloten om gezamenlijk aan de slag te gaan met de transformatie van de Jeugdhulp.
In 2021 is gestart met de voorbereidingen van de invoering door een uitgebreide marktconsultatie en een aanbestedingstraject voor jeugdhulp te starten, gesprekken met de GRJR te voeren over de samenwerking vanaf 2023 en een MVS-uitvoeringsorganisatie voor jeugd (als onderdeel van Rogplus) in te gaan richten.
Ontwikkelagenda VRR
Het takenpakket van de VRR is in ruim 10 jaar aanzienlijk verbreed. Missie en visie zijn ongewijzigd, maar het takenpakket en de strategische doelen zijn daardoor wel gewijzigd en uitgebreid. De extra taken hebben in veel gevallen niet geresulteerd in extra middelen. Het betreft dan bijvoorbeeld taken als crisiscommunicatie, terrorisme gevolg bestrijding, 20-jarigen beleid en veilig leven. Uit onderzoek van Berenschot blijkt dat dit ten koste is gegaan van de vakbekwaamheid van medewerkers en dus van hun veiligheid. In opdracht van het Algemeen Bestuur heeft de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) een ontwikkelagenda voor de komende jaren opgesteld. Doelstelling daarvan is het bepalen van het gewenste takenpakket en veiligheidsniveau en de daarbij behorende begrotingsomvang.
Het Algemeen Bestuur heeft hierover het besluit genomen dat de basisdienstverlening van de VRR op orde gebracht moet worden om te voldoen aan de huidige eisen. Het Algemeen Bestuur heeft dan ook ingestemd het scenario Basis op orde.
Invoering Omgevingswet
De invoering van de Omgevingswet heeft zowel bij de gemeente als bij diverse gemeenschappelijke regelingen (denk aan DCMR, VRR en GGD) in 2021 aandacht gevraagd. Uiteindelijk zal een omgevingsvergunning na aanvraag op kortere termijn moeten worden vastgesteld. Alle organisaties in de keten hebben hiermee te maken. In samenwerking met de andere regiogemeenten is hierover met de verschillende gemeenschappelijke overleg gevoerd en afstemming gezocht. Tot de (verwachte) invoering per 1 januari 2023 zal veel moeten worden geoefend.