Wat hebben we daarvoor gedaan?
Transitievisie Warmte Maassluis
Op 1 juni 2021 vond de thema-avond plaats waarin een toelichting is gegeven op de concept Transitievisie Warmte Maassluis. Tussen 17 juni en 15 juli konden bewoners een reactie geven op de conceptversie. Alle deelnemers die hebben meegedaan aan het eerste participatietraject (de enquête en informatiebijeenkomsten in februari) ontvingen een e-nieuwsbrief hierover. Daarnaast is er een artikel geplaatst in de Maassluise Courant, en zijn er verschillende oproepen gedaan via de sociale media. In totaal gaven vier bewoners een reactie op de conceptversie. Dit heeft niet geleid tot aanpassing van de visie.
Op 1 juli vond een online informatiebijeenkomst plaats over de concept Transitievisie Warmte voor alle Maassluizers. Tijdens deze bijeenkomst werd nogmaals uitgelegd waarom Maassluis aardgasvrij wordt, wat hiervoor de eerste plannen zijn, hoe het proces verloopt en wat Maassluizers nu al kunnen doen om hun woning/bedrijfspand te verduurzamen. Ook konden deelnemers vragen stellen. In totaal namen 197 mensen deel aan de bijeenkomst en zijn er 179 vragen gesteld. Op onze website staan bij Maassluis Aardgasvrij de veelgestelde vragen en antwoorden over aardgasvrij en de Transitievisie Warmte.
Op 12 oktober is de Transitievisie Warmte Maassluis vastgesteld door de gemeenteraad.
Om bewoners alvast ‘warm’ te maken voor de uitvoering van de Transitievisie Warmte Maassluis, is aan ongeveer 60 inwoners een gratis ‘quick-warmtescan’ aangeboden. Een warmtescan geeft inzicht in waar de warmte in een woning naar buiten weglekt en welke plekken dus betere isolatie kunnen gebruiken.
Duurzaamheidsplan
De eerste stappen om een duurzaamheidsplan op te stellen zijn gezet. Doelstelling van het plan is om een mooier, groener, duurzamer en leefbaarder Maassluis te zijn waar iedereen zich thuis voelt, en ook om een toekomstbestendige stad te zijn.
Het duurzaamheidsplan is een vervolg op ons Duurzaamheidsprogramma 2015-2018 en ons programma Energietransitie 2020-2021.
De insteek is om het nieuwe duurzaamheidsplan breed op te zetten, waarbij de integraliteit van duurzaamheid goed wordt weergegeven, met een voorlopige indeling op energie, mobiliteit, circulariteit en afval, klimaatadaptatie, milieu en biodiversiteit. Ook de voorbeeldfunctie van de gemeente, participatie en communicatie, en onderwijs en educatie zullen worden meegenomen. Er wordt onder andere beschreven wat we tot nu toe hebben gedaan, wat de ambities zijn, waar we nu staan, wat de opgave gaat zijn, welke rollen de gemeente hierin kan hebben en wat we de komende periode gaan doen (inclusief een uitvoeringsprogramma). Het plan heeft een looptijd van vier jaar met een doorkijk naar de toekomst (2030, 2050).
De aanbevelingen van het Onderzoek Duurzaamheid van de Rekenkamercommissie zullen in het plan worden opgenomen.
Regionale Energiestrategie - RES 1.0
Op 18 mei 2021 is de RES 1.0 als een hamerstuk door de gemeenteraad aangenomen. Momenteel zijn we bezig met de vraag hoe we dit gaan invullen voor Maassluis. Meer zonnepanelen op daken is een belangrijke optie.
Duurzame Maassluizers
Op initiatief van de gemeente is in 2020 is de bewonersgroep ‘Duurzame Maassluizers’ van start gegaan. De groep bestaat momenteel uit 15 actieve leden die zich in subgroepjes bezighouden met de onderwerpen groen, afval, energie en mobiliteit. De ‘Duurzame Maassluizers’ hebben in augustus de zwerfafval actie ‘#TrashtagMaassluis’ georganiseerd, in september het Fiets-picknickfeest ‘Proef de natuur’ in Maassluis en zijn eind oktober/begin november actief betrokken geweest bij de Duurzame Huizenroute . Ook hebben ze meegekeken met het rapport van de Rekenkamercommissie over duurzaamheid. Op 2 december heeft een aantal duurzame Maassluizers zich aangesloten bij de Volggroep Duurzaamheid om kennis te maken. De ‘Duurzame Maassluizers’ worden ondersteund bij de communicatie en organisatie van activiteiten.
Manifest Maatschappelijk verantwoord inkopen
Binnen onze organisatie loopt een traject om maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) meer te verankeren. Het transitieplan is opgesteld en zal worden gestart met diverse pilot trajecten. Doel is om uiteindelijk te komen tot een praktische 'menukaart' om MVI op diverse plekken in onze organisatie toe te kunnen passen, waarbij waar mogelijk ook lokaal inkopen wordt toegepast.
Green Business Club, Green Deal
De Green Business Club heeft in samenwerking met ons een subsidieaanvraag bij de provincie ingediend voor een Green Deal voor het bedrijventerrein de ‘Nieuwe Waterweg’. De bedoeling is om samen met ondernemers maatregelen te nemen op het gebied van energie, circulaire economie en klimaatadaptatie. Op 5 oktober is de kick-off bijeenkomst geweest waarbij een intentieverklaring is ondertekend met alle betrokken partijen.
Communicatie
De afgelopen periode zijn, in het kader van de communicatie-aanpak ‘Wat je doet telt’, verschillende artikelen/ berichten geplaatst in de Schakel, op de gemeentelijke website, op Facebook en op Twitter. Deze berichten gingen onder andere over Maassluis Aardgasvrij, de Woonwijzerbox, Maassluis Rainproof en het thema afval. Ook zijn een aantal bewoners die zich bezighouden met duurzaamheid geïnterviewd voor de rubriek ‘Duurzame Helden’ in de Schakel.
Regeling Reductie Energieverbruik (RRE)
Vanuit het Rijk hebben wij RRE-uitkering ontvangen, waarmee kleine energiebesparende maatregelen kunnen worden gerealiseerd bij huiseigenaren. Van deze subsidie hebben we een samenwerking met de WoonWijzerWinkel opgezet, die boxen beschikbaar stellen voor bewoners. Deze ‘Woonwijzerboxen’ kunnen zelf samengesteld worden door huiseigenaren, of men kan kiezen voor een standaardbox. In deze boxen zitten laagdrempelige energiemaatregelen zoals tochtstrippen, ledlampen en waterbesparende douchekoppen.
Er zijn ongeveer 1.490 boxen aangevraagd. In november en december is de WoonWijzerWagen, het reizende filiaal van de WoonWijzerWinkel, ingezet om de boxen nogmaals actief onder de aandacht te brengen bij huiseigenaren. Ook zijn hiervoor communicatiemiddelen ingezet in de lokale (social) media.
In het voorjaar hebben we een aanvraag ingediend voor de RREW, het vervolg op de RRE, waarmee naast woningeigenaren ook huurders van woningen gebruik kunnen maken van de subsidie voor kleine energiebesparende maatregelen. Op deze manier hadden wij de WoonWijzerboxen ook voor huurders beschikbaar willen stellen. De aanvragen uit het land overtroffen echter de beschikbare rijksmiddelen. Hopelijk kan in 2022 een nieuwe aanvraag worden ingediend.
Gebiedsfonds Rozenburg
Op de landtong bij Rozenburg worden windmolens vervangen door grotere exemplaren die meer energie opwekken. Ter compensatie stelt de initiatiefnemer Eneco budget beschikbaar voor een gebiedsfonds. Inwoners van Maassluis kunnen hieruit een ondersteuningsaanvraag indienen voor een project ten bate van de maatschappij. Er wordt nog uitgewerkt hoe dit gebiedsfonds eruit komt te zien.
Eigen gemeentelijke gebouwen
Het onderzoek naar welke maatregelen genomen moeten worden om drie gemeentelijke gebouwen toekomstbestendig te maken is afgerond. Het gaat hier om de Ichtus, de Wethouder Smithal en het Startpunt. Er wordt nog bekeken hoe de onderzochte maatregelen uitgevoerd kunnen worden en dan bij voorkeur via het meer jaren onderhoudsplan. Op twee van de drie onderzochte gebouwen wordt de installatie van in totaal 360 zonnepanelen voorbereid (plaatsing eerste kwartaal 2022).
Ook loopt er een traject met scholen en verenigingen (niet zijnde sportverenigingen) waarbij men een duurzaamheidsscan en een jaar lang energiebeheer aangeboden krijgt. Alle acht daarvoor in aanmerking komende scholen hebben meegedaan, de scans zijn uitgevoerd en besproken met de deelnemende scholen. Bij de verenigingen zijn zeven van de tien verenigingen ingegaan op het aanbod.
Zodra de nieuwe duurzaamheidsvisie gereed is, zal er een integraal meerjaren huisvestingsplan opgesteld worden. Voor onze gebouwen waarvan we aannemen dat ze in 2050 nog in gebruik zijn, zal verder onderzocht worden hoe wij deze gebouwen kunnen verduurzamen. De uitkomsten worden opgenomen in een Routekaart verduurzaming gemeentelijke objecten, de opvolger van de Roadmap Energiebesparing en CO2-reductie.
Duurzaamheidsleningen
In totaal (2020-2021) zijn er 43 duurzaamheidsleningen verstrekt aan huiseigenaren/ bewoners. De meeste leningen worden aangevraagd voor zonnepanelen, maar ook voor het nemen van isolatiemaatregelen zoals spouwmuur- en vloerisolatie en het plaatsen van HR++ glas.
Bodem
In 2021 is de nota bodembeheer 2016-2026 herzien in het kader van de PFAS-problematiek en de invoering van de Omgevingswet (naar verwachting op 1 januari 2023). Hiermee maakt het huidige sectorale beleid (gericht op de chemische kwaliteit) plaats voor een beleid dat zich richt op het duurzaam en efficiënt beheren en gebruiken van de bodem en ondergrond. Naast herziening van de nota bodembeheer zijn ook de bodemkwaliteitskaarten geactualiseerd en gepubliceerd op de gemeentesite. Op deze manier kunnen professionele partijen betrokken bij grondverzet bepalen wat de te verwachten bodemkwaliteit is, en welke kwaliteitseisen er worden gesteld aan toe te passen grond. Centraal bij de actualisatie staat het vereenvoudigen van de aanpak van de bodemverontreiniging, waarbij onderzoeksinspanningen worden teruggebracht. Hiermee kunnen kosten en tijd worden bespaard.
In verband met de verwachte invoering van de Omgevingswet wordt een aantal bodemtaken over gezet van de Omgevingsdiensten naar de gemeenten. De nieuwe taken worden het opstellen van beschikkingen, bus-meldingen, beoordelingen en kwaliteitsbrieven.
Geluid
In 2021 zijn de uitgangspunten van het meetprogramma nestgeluid in het kader van het Facet Bestemmingsplan Geluid (FBG) onderwerp van discussie geweest. Regiogemeenten (waaronder Maassluis) hebben zorgen geuit over de snelheid waarmee het meetprogramma wordt opgezet. Er zijn regiodagen georganiseerd bij alle betrokken gemeenten, waar de eerste resultaten van het meetprogramma zijn gepresenteerd. Echter is onduidelijk gebleven wat de uitgangspunten waren bij de totstandkoming van deze resultaten. Hierop hebben het Havenbedrijf en de gemeente Rotterdam besloten om vaststelling van het FBG uit te stellen tot na de invoering van de Omgevingswet. Er is door alle partijen nu gekozen voor een zorgvuldige afweging in plaats van snelheid.
Op het Balkon speelde havengeluid wederom een grote rol. Voor de realisatie van woontoren ‘Baken’ was een partiële herziening van het bestemmingsplan noodzakelijk om de hoge geluidsbelasting op de gevel en een ophoging van het aantal woningen in het plan toe te staan. Het akoestisch rapport is samen met de ruimtelijke onderbouwing ingestuurd bij het RAK ter beoordeling.
Externe veiligheid
Met de invoering van de Omgevingswet wordt in het kader van omgevingsveiligheid een beleidsvernieuwing doorgevoerd. Gemeenten krijgen er als bevoegd gezag een aantal nieuwe taken bij.
Voor de periode 2021-2024 is een bedrag van 1,2 miljoen euro aan de diverse gemeenten toegekend ter ondersteuning van gemeenten bij de uit te voeren taken ter voorbereiding op de Omgevingswet. Om vast te stellen hoe deze middelen verdeeld zullen worden is er een inventarisatie gemaakt van de taken die nog moeten worden uitgevoerd. Dit overzicht is in afstemming met DCMR opgesteld en aangeleverd.
Klachten
In 2021 is het dossier Haven Indah in overleg met DCMR gesloten. De gemeente heeft een geuronderzoek gefinancierd nadat met alle betrokken partijen was afgesproken dat zij zich zouden houden aan de aanbevelingen uit dit rapport. Het restaurant heeft hier als enige partij aan gehouden; de eigenaar van het bovengelegen appartement heeft ondanks de maatregelen van het restaurant nieuwe meldingen gedaan bij DCMR; deze worden echter niet meer in behandeling genomen.
Over het algemeen is er een dalende lijn te zien in het aantal klachten over geluidsoverlast vanuit het havengebied.
Op de valreep van 2021 heeft de gemeente enkele klachten ontvangen over een uitgaande brief omtrent loden leidingen. De adressering van een aantal brieven bleek niet juist, aangezien het bouwjaar niet bij elk WOZ-object goed was ingevuld in de gemeentelijke basis administratie.