Programma 8 Ruimtelijke ordening, bouwen en wonen

Speerpunten

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Vernieuwing in projecten

In 2021 is de stedelijke ontwikkelingsopgave van Maassluis is meer en meer in het teken komen te staan van integraliteit. De opgave bouwen, bouwen, bouwen kan namelijk niet meer los worden gezien van de mobiliteitsopgave en de energietransitie die inmiddels hoog op de agenda staan in Nederland.  Samenwerking tussen stakeholders is essentieel geworden in het behalen van ambities. Duidelijk is geworden dat dit een beroep doet op de houding van de gemeente. De gemeente heeft bij ontwikkellocaties in haar eigendom een andere meer regisserende rol dan bij locaties in eigendom van private partijen. Daar is meer een faciliteerde houding noodzakelijk. Binnen dit gegeven heeft de gemeente gekeken naar de wijze waarop de woningbouw versnelt kan worden. Een eerste stap die hierin is gezet is de raadswerkgroep ruimtelijke projecten. Tijdens deze werkgroep praten ambtelijke vertegenwoordigers, het college en raadsleden over dilemma's en oplossingen van ruimtelijke ontwikkelingen. Dot vergroot de wederzijdse informatie positie. 

Productie in lopende projecten
Het afgelopen jaar heeft in het teken gestaan van het realiseren van een aantal lopende woningbouwprojecten zoals het Balkon, Wilgenrijk, de Kade, Sluispolder-West, Het Spectrum en Noorddijk-Geerkade.
We hebben afgelopen jaar netto 586 woningen toegevoegd aan de voorraad, dat is het hoogste aantal van de afgelopen decennia.
Op het gebied van woningbouw hebben we de volgende resultaten behaald in 2021:

Het Balkon
- Oplevering 23 grondgebonden huurwoningen
- Oplevering 41 Laan- en Hofwoningen

Noorddijk/ Geerkade (De Rederij)
- Oplevering 11 koopwoningen

Het Spectrum (Fenacoliuslaan)
- Oplevering 6 koopappartementen (nieuwbouw beneden-boven woningen)

Wilgenrijk/ Dijkpolder
- Oplevering 237 woningen in diverse deelplannen

Sluispolder-West
- Oplevering 78 sociale huurappartementen voor senioren deelplan 3 P.C. Hooftlaan

Jacob Catsstraat en Constantijn Huygenstraat
- Oplevering 48 sociale eengezinshuurwoningen

De Kade
- Oplevering 68 grondgebonden woningen in deelplan 1

De Vlootschouwer
- Start bouw 70 sociale huurappartementen voor senioren

Omgevingswet
In 2019 zijn we gestart met de implementatie van de nieuwe Omgevingswet. Onderdeel daarvan is het Ambitiedocument, dat ter vaststelling is aangeboden in 2020. In het Ambitiedocument is weergegeven hoe Maassluis de Omgevingswet wil implementeren. Aan die ambitie hangt een aantal (minimale) acties vast, waarvan de VNG adviseert die uit te voeren, voordat de Omgevingswet in werking treedt (vooralsnog 1 juli 2022). Wij hebben die acties vertaald in een programma dat ziet op:

  • Nieuwe werkprocessen in het omgevingsvergunningenspoor;
  • Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO);
  • Een aantal juridische wijzigingen die moeten worden doorgevoerd, waaronder het kunnen wijzigen van het omgevingsplan;
  • Het opstellen van een omgevingsvisie;
  • Participatiebeleid.

In 2021 hebben we een groot aantal acties uitgevoerd. Zo is participatiebeleid met betrekking tot de Omgevingswet vastgesteld door de raad en zijn er grote stappen gezet in het vergunningenspoor en de koppeling aan het DSO. Op juridisch gebied zijn besluiten voorbereid die begin 2022 in de gemeenteraad worden behandeld.

Deze pagina is gebouwd op 10/05/2022 17:05:57 met de export van 07/20/2022 11:59:52