Wat hebben we daarvoor gedaan?
Ondermijning
Er is het afgelopen jaar ingezet op bewustwording. Zo is er een voorlichtingsbijeenkomst voor de gemeenteraad geweest en hebben er twee bewustwordingssessies voor medewerkers plaatsgevonden. Ook is de escape room van het ROBT ingezet voor praktijktraining aan medewerkers.
Daarnaast heeft de gemeente zich dit jaar aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem. We hebben in de periode 1 april - 31 december 21 MMA meldingen ontvangen. Ook is een intern meldpunt ondermijning@maassluis.nl ingericht.
In 2021 is de vergunningplicht voor malafide bedrijven toegevoegd aan de APV. Hierdoor kan de burgemeester bedrijven een vergunningplicht op leggen wanneer zij aan de criteria hiervoor voldoen.
Bedrijfscontroles
Vanwege de lockdown zijn er minder controles georganiseerd dan vooraf gepland. In totaal zijn er 42 bedrijven integraal gecontroleerd. De 42 controles hebben onder andere de volgende zaken aan het licht gebracht: vijftien werknemers zijn door inspectie SZW in onderzoek gezet omdat een arbeidsovereenkomst ontbrak, de DCMR heeft lichte en zware milieuovertredingen aangetroffen, waaronder een illegale scootersloperij, er is twee keer afstand gedaan van een op echt lijkend vuurwapen, bij een aantal bedrijven werden lachgasflessen en ballonnen aangetroffen, een aantal bedrijven hadden kantines waar alcohol geschonken wordt, de alcohol is verwijderd, twee keer bewoning in een bedrijfspand aangetroffen, diverse boeterapportages voor een vervuiling door de NVWA en er is bij een bedrijf drugs aangetroffen. Dit bedrijf is voor drie maanden bestuursrechtelijk gesloten.
De gemeente was bij zes RIEC casussen betrokken. Dit zijn ondermijnende signalen die onder regie van het RIEC integraal worden opgepakt. Eén RIEC casus is in 2021 afgesloten. De RIEC casussen waarbij Maassluis betrokken is hebben veelal betrekking op drugs en vastgoedfraude.
Toepassen Wet Bibob
In 2021 hebben twintig BIBOB vooronderzoeken plaatsgevonden voor het afgeven van nieuwe of gewijzigde exploitatievergunningen Alcoholwet. Verder hebben er twee vooronderzoeken BIBOB voor grondverkopen plaatsgehad. Er is dit jaar geen verzoek bij het landelijk bureau Bibob gedaan.
Plan van aanpak Veilig
Dit plan is in 2021 geïntegreerd in het uitvoeringsprogramma IVB 2021. De verlichtingsactie, waarbij lampen zijn verstrekt aan bewoners voor de verlichting van achterpaden is in de wijken Verto en Steendijkpolder afgerond. Vanwege de stijging van het aantal fietsendiefstallen is in het voor- en najaar een preventie actie nabij de drie metrostations en alle winkelcentra gehouden. Vanwege de beperkingen die de Corona maatregelen meebrachten kon dit jaar geen veiligheidsmarkt worden georganiseerd. In plaats daarvan is in de week van de veiligheid intensieve aandacht geweest voor verschillende veelvoorkomende criminaliteit. Tijdens de week van de veiligheid is deelgenomen aan de landelijke wapeninleveractie.
Cybercrime
De cijfers over geregistreerde criminaliteit laten de laatste jaren een stijging zien op het gebied van cybercrime. Cybercrime is criminaliteit waarbij gebruik wordt gemaakt van ICT. Het strafbare feit wordt dus gepleegd met een computer, smartphone, smartwatch of tablet.
We zetten bij de aanpak van cybercrime in op het vergroten van de weerbaarheid van inwoners en ondernemers tegen cybercrime. In 2021 zijn we gestart met het bewust maken van de kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar middels het digitale programma Hackshield. Via een spannend spel, beschikbaar via de app Hackshield of joinghackshield.nl worden de kinderen opgeleid tot cyberagenten die online gevaar kunnen herkennen en voorkomen. In Maassluis zijn er inmiddels 232 cyberagenten (kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar) actief.