Wat hebben we daarvoor gedaan?
Corona
Corona had invloed op individuele levens en de samenleving vanwege de ziekte én de beperkende maatregelen. We hebben alternatieven gezocht voor samenkomen, samenwerken en aandacht voor elkaar. Maar we voelden het effect op ons welzijn en alle onderwerpen in het sociaal domein.
Samen zijn wij Maassluis
Met het programma SamenzijnwijMaassluis werken we aan het versterken van de sociale verbondenheid van al onze inwoners in een wijk en in de stad. Het tegengaan van eenzaamheid, de integratie en diversiteit in de wijk en stad en specifieke integrale inzet in een wijk (Wijk op maat) komen samen in het programma. Door steevast de slogan SamenzijnwijMaassluis te gebruiken en onder de aandacht te brengen, hebben de slogan en de website meer bekendheid gekregen bij organisaties en bewoners.
Met de wijkaanpak De Wijk op maat is een start gemaakt in de Taanschuurpolder door in gesprek te gaan met bewoners van de Put en omgeving. Het doorpakken daarop werd belemmerd door de beperkende mogelijkheden van samenkomen. Dat gold ook voor de start met bewoners van ’t Hoofd en de Oranjebuurt. Digitale bewonersavonden zijn wel bezocht en leverden goede en nieuwe contacten op, maar zijn niet voor iedereen de gewenste manier om met elkaar in gesprek te gaan. De wijkaanpak heeft onder andere geleid tot een wijkdeal, activiteiten op Burendag en een voorzichtige start van bewoners om met elkaar in gesprek te gaan over activiteiten in de wijk. In de tweede helft van het jaar is ook de voorbereiding gestart voor de aanpak in Sluispolder Oost.
Met de aanpak eenzaamheid is waar mogelijk vanuit het netwerk en verschillende bewonerscommissies, met onze fysieke of financiële ondersteuning, het hele jaar door aandacht geweest voor de kwetsbare bewoners. Er zijn vele acties, opkikkertjes en andere activiteiten georganiseerd om de meest kwetsbare groep toch te bereiken en af en toe een lichtpuntje te kunnen bieden.
Uitvoeringsprogramma ouderen
Ondanks de negatieve invloed van het coronavirus zijn de acties voor 2021 uit het uitvoeringsprogramma ouderen grotendeels uitgevoerd. Onder andere de start van de werkgroep wonen, welzijn en zorg, voorbereiding voor Argos Mobiel en positieve aandacht voor de waarde van onze oudere als inwoners, vrijwilligers etc. De raad is hier eind 2021 over geïnformeerd met een raadsinformatiebrief.
Vrijwilligers
Veel Maassluizers hebben zich tijdens corona vrijwillig ingezet om andere inwoners te helpen. Bijvoorbeeld door boodschappen te doen, langs te gaan voor een praatje, of te helpen bij het vervoer naar de vaccinatielocatie. Het vrijwilligersteunpunt heeft inwoners en organisaties hierbij ondersteund.
Vanaf 1 september is het vrijwilligerssteunpunt Maassluis samengegaan met Vlaardingen en Schiedam onder de naam KLiK Vrijwilligers. Door deze samenwerking en de nieuwe gezamenlijke website kunnen we makkelijker vrijwilligers en organisaties in de regio aan elkaar verbinden. Ook het bedankje voor vrijwilligers is dit jaar gezamenlijk aangepakt, in de vorm van een digitale bon voor een geschenk naar keuze van een lokale ondernemer.
Jongerenwerk en jongerenbeleid
Ook in 2021 kregen we te maken met de gevolgen van Corona. Hoewel het in algemene zin goed ging met de jongeren in Maassluis, gaven de coronamaatregelen een beperkend effect op hun leven. Daarom is extra ingezet op domein overstijgend jongerenbeleid. Deze inzet betekende extra aandacht voor het tijdig signaleren van kwetsbare jongeren, preventieve netwerken, tijdig passende ondersteuning en kansengelijkheid. In samenspraak met maatschappelijke partners zijn in het vierde kwartaal 2021 drie actielijnen opgesteld. Deze actielijnen bevinden zich in de domeinen ‘Onderwijs, preventieve zorg en veiligheid’ en sluiten aan op andere stadsontwikkelingen en ontwikkelingen binnen de MVS-regio zoals het MVS- Jeugdmodel. Welzijn-E25 was ook in 2021 een belangrijke subsidiepartner. Welzijn-E25 speelde een belangrijke rol binnen de uitwerking van de actielijnen, voedde het beleid met praktijkgegevens en organiseerde activiteiten voor jongeren.
Als activiteiten vanwege Corona niet mogelijk waren in het jongerencentrum ‘Inblik’, werden net als in 2020 activiteiten buiten en online georganiseerd. Denk daarbij aan: ambulante rondes, buitenactiviteiten, social media en contact met jongeren via een luisterlijn. De actielijnen zijn voornamelijk gefinancierd vanuit de (voor jongeren gelabelde) coronaverzachtende middelen.
De actielijnen worden in 2022 verder uitgevoerd.
Leerlingen- en jeugdhulpvervoer
De kosten van het leerlingen- en jeugdhulpvervoer zijn in 2021 lager uitgevallen dan begroot. Dit heeft te maken met de lock down van onder andere de scholen in januari en februari 2021. De vervoerders hebben de mogelijkheid gekregen om gebruik te maken van een compensatieregeling van de gemeente. Deze compensatieregeling wordt gezien als ‘staatssteun’ en voldoet aan de regels van de Europese Commissie. De kosten voor de gemeente zijn (met deze compensatieregeling) lager dan wanneer de vervoerder alle ritten had kunnen uitvoeren.