Programma 6 Sociaal domein

Speerpunten

Wat hebben we ervoor gedaan?

Armoede en schulden
In 2021 is uitvoering gegeven aan de regionale visie ‘armoede en schulden’ met het daarbij behorende activiteitenplan. Het activiteitenplan wordt verder uitgevoerd in de jaren 2022 en 2023. Binnen de gemeente heeft dit een lokale uitwerking. Zo hebben we korte lijnen tussen vrijwillige en professionele organisaties op het gebied van armoede en schulden. In ons wijkteam Vraagraak werken een consulent schuldhulpverlening en een werkconsulent van Stroomopwaarts. Deze samenwerking wordt door alle betrokkenen van toegevoegde waarde beschouwd. De aanwezigheid van de werkconsulent en consulent schuldhulpverlening in het wijkteam heeft de aansluiting met de lokale en regionale ketenpartners aanzienlijk verbeterd. Onderliggende problemen van inwoners werden eerder gesignaleerd en doorverwijzingen naar het juiste loket kwamen mede door intensievere samenwerking en de aansluiting op de lokale wijkcontext sneller tot stand.

Gelukkig is het aantal inwoners dat een beroep moet doen op een bijstandsuitkering kleiner dan eerder voorspeld. Via onze GR Stroomopwaarts hebben wij samen met gemeenten Vlaardingen en Schiedam, naast de activiteiten uit het activiteitenplan, de volgende extra activiteiten ingezet om armoede in Maassluis te bestrijden:

  • Oprichting lokaal Schuldenlab MVS.
  • Vroegsignalering en extra inzet op vroegsignalering. Een nieuwe taak bij de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening die per 1 januari 2021 is ingegaan.
  • Collectief Schuldregelen.
  • Meldpunt kinderopvangtoeslagenaffaire.
  • Diverse campagnes schuldhulpverlening.
  • Diverse campagnes kindregelingen.
  • Eenmalig verhogen kindpas december 2021.
  • Vergroten vindbaarheid en toegankelijkheid (kind)regelingen.
  • Adviesrecht bewindvoering.
  • SUN Waterweg.

Wij zien net als andere organisaties binnen het Sociaal Domein dat door de strenge wet- en regelgeving het toepassen van de menselijke maat meer onder spanning stond. Met Stroomopwaarts willen wij juist de menselijke maat meer binnen de wettelijke kaders op de voorgrond plaatsen. In 2021 hebben wij besloten om bij de volgende onderwerpen de menselijke maat toe te passen, wat bijdraagt aan de bestrijding van armoede en schulden:

  • vaststellen buitenwettelijk begunstigend beleid eindejaarsuitkering bijstandsgerechtigden per 1 december 2021;
  • verhogen individuele studietoeslag per 1 januari 2022; en
  • besloten om jaarlijks een bedrag tot € 1.200 aan giften niet aan te merken als middelen van onze inwoner (indien cliënt Stroomopwaarts) c.q. € 1.200 aan giften per jaar vrij te stellen en de beleidsregel overeenkomstig vast te stellen.

Collectieve aanvullende verzekering
Inwoners van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam met een laag inkomen, een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm, hebben in 2021 deelgenomen aan de collectieve aanvullende verzekering van DSW. Met deze verzekering kunnen inwoners in aanmerking komen voor extra vergoedingen van kosten, zoals hulpmiddelen en tandheelkunde. De gemeente betaalt een deel van de premie. De collectieve aanvullende verzekering is een regeling, waardoor ook minima goed verzekerd zijn tegen ziektekosten. In 2021 hebben in totaal 1.473 inwoners van Maassluis deelgenomen aan de gemeentepolis. Dit waren 995 volwassenen en 478 kinderen jonger dan 18 jaar. Het aantal deelnemers dat heeft deelgenomen aan de gemeentepolis is gedaald ten opzichte van 2020, toen namen 1.518 inwoners deel.

Deze pagina is gebouwd op 10/05/2022 17:05:57 met de export van 07/20/2022 11:59:52