Programma 6 Sociaal domein

Speerpunten

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Transformatie Sociaal Domein
De transformatie van het Sociaal Domein wordt met inwoners en partners inhoudelijk vormgegeven in verschillende sporen; Jeugdmodel MVS, het Uitvoeringsprogramma Wmo, de herijking van de subsidies en de Strategische visie Werk en Inkomen (door uw raad vastgesteld in december 2021). Het betreft een meerjarige ontwikkeling waarbij in 2021 belangrijke stappen zijn gezet.

Transformatie jeugd
De gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam hebben in 2019 besloten om gezamenlijk aan de slag te gaan met de transformatie van de Jeugdhulp. In 2020 is hiervoor het Koersdocument MVS Jeugdmodel door de gemeenteraden vastgesteld. Naast het realiseren van de juiste randvoorwaarden, betreft het voor een belangrijk deel een cultuuromslag bij gemeenten, partners en inwoners. Het uitgangspunt is normaliseren. Wanneer jeugdhulp nodig is, willen we dit zoveel mogelijk in de nabijheid en in aansluiting op de leefwereld van een kind of een gezin organiseren. Voor ons is een belangrijke randvoorwaarde dat we dit binnen een financieel beheersbaar systeem organiseren.
We zijn gestart met de voorbereidingen van de invoering door een uitgebreide marktconsultatie en een aanbestedingstraject voor jeugdhulp te starten, gesprekken met de GRJR te voeren over de samenwerking vanaf 2023 en een MVS-uitvoeringsorganisatie voor jeugd (als onderdeel van Rogplus) in te gaan richten. Naast het organiseren van deze organisatorische zaken is een start gemaakt met gesprekken over de noodzakelijke cultuurverandering, waar alle mensen en organisaties die een bijdrage leveren aan het MVS Jeugdmodel een rol in spelen.
Deze verschillende ontwikkeltrajecten krijgen in 2022 een vervolg. Alles is er op gericht om vanaf 1 januari 2023 het MVS Jeugdmodel uit te kunnen voeren. Voor de tussenliggende periode is gestart met de inkoop van lokale GGZ-hulp, waardoor de wachtlijsten zijn verminderd.
De Gezinsspecialisten maken nu onderdeel uit van het wijkteam. Hierdoor wordt er alvast voorgesorteerd op het MVS Jeugdmodel. In aansluiting op de leefwereld van ouders en kinderen wordt de basis begeleiding op school aangeboden. De Gezinsspecialisten bieden zelf lichte ondersteuning en kunnen zo nodig kinderen verwijzen naar het Programma Basis Dienstverlening.  De aanbieders van dit programma dragen bij met opvoedondersteuning en coaching aan normalisering en het (her)vinden van de eigen kracht.

Uitvoeringsprogramma Wmo
Voor de zomer is het uitvoeringsprogramma Wmo door de raad vastgesteld. Hierin zijn in een aantal themavelden binnen de Wmo  beschreven, in samenhang met andere beleidsterreinen en -nota’s. Per themaveld zijn maatregelen en acties benoemd waar de komende jaren op wordt ingezet.

Wonen en zorg
Samen met Maasdelta en zorg- en welzijnspartijen werken we aan de mogelijkheid om onze oudere bewoners zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen met eigen regie op wonen, welzijn en zorg. We hebben gezamenlijk een convenant getekend, waarin staat beschreven dat we de komende jaren aan deze opgave werken. In de verschillende bestaande en nog te realiseren wooncomplexen zal de vorm van het aanbod verschillen en variëren van verzorgd wonen met een aanspreekpunt tot een volledig pakket van verzorgd wonen met huishoudelijke hulp, zorg en dagbesteding.

Wmo-maatwerkvoorzieningen
Rogplus draagt zorg voor de uitvoering van de Wmo-maatwerkvoorzieningen. Vanwege corona liep het aantal hulpvragen ook dit jaar terug ten opzichte van de verwachting. Later in het jaar liep het aantal hulpvragen weer op, maar bleef onder de begrootte ontwikkeling. Ook werd hulp aangepast uitgevoerd of door inwoners zelf (tijdelijk) stopgezet. De zorgaanbieders houden hun cliënten in beeld en Rogplus monitort dit.

Vervoer
We willen dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Vervoer is een middel om dit mogelijk te maken en te stimuleren. Kwetsbare mensen kunnen gebruik maken van Wmo vervoer. In 2021 is gewerkt aan de introductie van Argos mobiel in Maassluis per 2022. Daarnaast is gestart met een breed plan voor het doelgroepenvervoer, dit loopt door in 2022.

Beschermd wonen en maatschappelijke opvang
Deze taken zijn in 2021 nog onder (financiële) verantwoordelijkheid van centrumgemeente Vlaardingen uitgevoerd. Er zijn voorbereidingen getroffen voor het ingroeipad van tien jaar per 2022 waarbij gemeenten geleidelijk steeds meer (financiële) verantwoordelijkheid krijgen voor Beschermd Wonen.  De doordecentralisatie van Maatschappelijke Opvang zal op enig moment tijdens het ingroeipad plaatsvinden. Een regionale samenwerking MVS blijft van belang.

Mantelzorg
In het Netwerk Informele en respijtzorg (NIRZ) is dit jaar aandacht besteed aan de raakvlakken tussen professionele en vrijwillige zorgverleners, en hoe zij optimaal kunnen samenwerken. De vrijwillige hulp door de betrokken organisaties is in 2021 weer volop ingezet, waar nodig aangepast aan de maatregelen tegen corona. Ook de ondersteuning door Minters Mantelzorg is zowel fysiek als digitaal weer doorgegaan. Begin november zijn de mantelzorgers weer in het zonnetje gezet met een cadeaubon en een avond in het theater.

Wet inburgering
Met de gemeenten Maassluis, Schiedam, Vlaardingen een aantal organisaties en instellingen zijn voorbereidingen getroffen voor de invoering van de Wet Inburgering. De gemeenteraad heeft besloten de uitvoering van de taken uit de nieuwe Wet Inburgering 2021 over te dragen aan Stroomopwaarts. Om uitvoering te kunnen geven aan deze taken is de Dienstverleningsovereenkomst MVS-gemeenten - Stroomopwaarts ten behoeve van de uitvoering Wet Inburgering 2021 ondertekend.
De nieuwe Wet inburgering is op 1 januari 2022 ingegaan. Het doel van deze wet is dat alle nieuwkomers met een inburgeringsplicht zo snel mogelijk  participeren in de samenleving en zo mogelijk - het liefst betaald - werk krijgen.

Werk en inkomen
Ondanks de gevolgen van de corona en de daarin gekoppelde maatregelen is het uitkeringsbestand, ook in het laatste kwartaal van 2021, gedaald. Over de omvang van het bestand wordt de raad maandelijks geïnformeerd middels de bestandsinformatie. De verwachting is dat de daling van het aantal uitkeringen de komende periode nog verder zal doorzetten. Dit heeft onder andere te maken met de extra interventies die zijn gepleegd met de middelen uit de december circulaire 2020, die (in maart 2021) door de gemeenteraad zijn toegekend. Daarnaast wordt er actief ingezet op kansrijke sectoren.

Verzachten gevolgen corona-maatregelen ondernemers
De Coronacrisis heeft veel inwoners van Maassluis geraakt in het inkomen. Sommige inwoners verloren hun baan, bedrijven en zelfstandigen verloren een deel van hun omzet. Via ons participatiebedrijf Stroomopwaarts hebben we de TOZO (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers), bedrijfskredieten en de TONK (Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten) verstrekt aan inwoners die daarvoor in aanmerking kwamen.

Deze pagina is gebouwd op 10/05/2022 17:05:57 met de export van 07/20/2022 11:59:52