ICT
In 2021 is een start gemaakt met de beweging naar het "werken onder architectuur". Dit is nodig om grip te houden op de 'digitale basis' van de gemeente (Office 365, SaaS, thuiswerken etc.). De informatie-manager kan op basis van een duidelijke ICT-architectuur voorstellen doen om aanpassingen in processen, informatievoorziening en techniek in samenhang door te voeren. In 2022 zal dit verder worden ontwikkeld.
Verder is vooral in de tweede helft van 2021, gelet op diverse beveiligingsincidenten, gebleken dat er nadere maatregelen moeten worden genomen om onze ICT infrastructuur te beveiligen. Zo is Endpointprotection aangeschaft, zodat kwaadaardigheden op ons netwerk tijdig gedetecteerd en tegengehouden worden. Ook wordt voorkomen dat buitenstaanders makkelijk in onze infrastructuur kunnen komen, door middel van implementatie van Multi-factor authenticatie (MFA). Ook zijn contracten afgesloten ten behoeve van een off-line backup, zodat ook na een hack van onze omgeving de mogelijkheid bestaat deze weer te herstellen.
In december 2021 is verder een zogenaamde 'pentest' gestart. Met het resultaat hiervan kan worden beoordeeld waar nog eventuele kwetsbaarheden zijn, zodat hierop weer maatregelen kunnen worden genomen.
Duidelijk is dat de huidige praktijk van steeds snellere datagroei en decentralisatie van de technische infrastructuur nieuwe kwetsbaarheden met zich meebrengt. De gemeente heeft de zorg voor een veilige opslag van persoonsgegevens. Voor burgers is het dan ook belangrijk dat de informatieveiligheid geborgd is. Dit alles vergt dat nagedacht moet worden over een verdere versterking van de huidige ICT-organisatie.
Ten slotte kan worden opgemerkt dat in 2021 de organisatie is gefaciliteerd om op een goede wijze flexibel thuis en in het stadhuis te kunnen werken. Voor het hybride werken is het in 2021 noodzakelijk geweest om het aantal mobiele devices uit te breiden.