Human Resource Management
Cao 2021
De onderhandelingen voor een nieuwe Cao gemeenten hebben in 2021 niet geleid tot een definitief onderhandelaarsakkoord. In november 2021 is een principeakkoord bereikt die aan de achterbannen is voorgelegd. In 2022 wordt een definitieve Cao 2021 - 2022 gesloten. Er zijn afspraken gemaakt over onder andere algemene salarisverhogingen per 1 december 2021 en 1 april 2022, eenmalige uitkeringen voor werknemers die op 3 november 2021 in dienst waren, een minimum uur-salaris van € 14,00 de thuiswerkvergoeding, de harmonisatie van het verlof en verlofsparen. De uitwerking van de Cao wordt in de loop van 2022 gerealiseerd, waarbij de harmonisatie van het verlof per 1 januari 2023 ingaat.
Integriteit
Het voornemen het integriteitsbeleid te moderniseren en in overeenstemming te brengen met de integriteitsbepalingen van de nieuwe Ambtenarenwet 2017 is in 2021 niet gerealiseerd door andere prioriteitstelling. Het zou gelijktijdig worden meegenomen bij het Wnra-proof en up-to-date maken van alle eigen arbeidsvoorwaardenregeling in ons personeelshandboek. Eind 2021 zijn deze werkzaamheden nu deels uitbesteed en zal het personeelshandboek in de eerste helft van 2002 gemoderniseerd worden.
Wat integriteit betreft wordt de nieuwe richtlijn van de EU-richtlijn ter bescherming van klokkenluiders voor (overheids)werkgevers en bevoegde autoriteiten meegenomen. Dat betekent een aanpassing of vervanging van onze Regeling Melden vermoeden misstand.
Werving- en selectie
2021 was een pittig jaar voor wat betreft de werving & selectie van nieuwe werknemers. De krapte op de arbeidsmarkt maakt het lastig om binnen een acceptabele termijn vacatures in te vullen. Door deze krapte op de arbeidsmarkt kregen zittende werknemers vaker het aanbod om tegen een hoger salaris bij grotere gemeenten of detacheringsbureaus aan de slag te gaan. Naast het vaak hogere salaris spelen ook aanvullende arbeidsvoorwaarden bij de andere partij een rol bij de keuze tot overstap. In 2021 is het vaker voor gekomen dat een vacatures meer dan één keer gepubliceerd moest worden voordat tot invulling kon worden overgegaan. Helaas komt deze situatie nog steeds voor.
Totaal aantal in dienst gekomen werknemers:
39 werknemers, waarvan 13 vrouwen en 26 mannen
Van deze groep behoren 13 tot het doelgroepen register, mensen met een arbeidsbeperking die vallen onder de Participatiewet (doelgroep Banenafspraak).
Totaal aantal werknemers uit dienst:
36 werknemers, waarvan 19 vrouwen en 17 mannen
- Op eigen verzoek 25
- Einde overeenkomst 5
- Pensioen 3
- Niet verlengen tijdelijke aanstelling 2
- Arbeidsongeschiktheid/ ziekte 1
Barometer Culturele Diversiteit 2021
In het kader van de Charter Diversiteit willen wij als werkgever graag qua personeelsbestand een afspiegeling zijn van onze samenleving. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) biedt individuele organisaties met meer dan 250 werknemers de mogelijkheid om gebruik te maken van de Barometer Culturele Diversiteit om inzicht te krijgen in de migratieachtergrondverdeling van hun personeelsbestand. De cijfers van de barometer over 2020 zijn verwerkt bij de Kengetallen personeelsbestand. De grafiek hieronder geeft aan hoe Maassluis zich als werkgever verhoudt tot andere werkgevers in Nederland.